top of page

Janův olej

Letos jsem si poprvé macerovala třezalku v oleji. Nestihla jsem to sice na letní slunovrat, ale bylo to na úplněk ve Vodnáři, takže v sobě nese energii svobody a nových začátků.


Třezalka tečkovaná je bylinou, která miluje slunce, je ho plná. Z toho důvodu by se měla sbírat na letní slunovrat, kdy je slunce ve své plné síle. Letos bylo chladnější a deštivější jaro a začátek léta, takže na Vysočině (kde jsem ji sbírala), ještě nebyla plně v květu.

Místo, kde jsem ji sbírala naprosto miluji. Roste tam minimálně 10 dalších bylin, které znám. Je to místo, kde je kus mně samé, kam se vracím při meditacích.



O třezalce se říká, že dokáže dát člověku tolik světla ve chvílích, kdy se zmítá v těžkém životním období.

"Prostě nás táhne z vnitřního pekla do výšin štěstí a nebe. Z temnoty ke slunci, které tak miluje a jehož barvu nosí. Žlutá barva patří přítomnosti a třetí čakře. V třetí čakře jsou uschovány naše strachy, nenávisti a zloby."


Třezalka nás dokáže vyvést do radosti a pohody.

Na fyzické tělo je výborná při popáleninách, ekzémech, ústřelech, depresivních stavech, na kašel, bolest hlavy, žlučník, žaludek a dvanácterník, nespavost, přepracovanost, neklid, neplodnost.


Třezalkový olej, tedy macerát z třezalky uvolňuje ztuhlé tělo, namožené svaly a zatuhlé blokády. Má antimikrobiální účinky, zmírňuje a hojí kůži. Dodává jí zdraví, krásu a hlavně elasticitu a hydrataci.



Třezalkový olej dokáže proniknout k meziobratlovým ploténkám, které se "napapají", které nabobtnají. Dochází k uvolnění nervů, vycházejícím odsud do celého těla a také vklouznutím plotének na své místo mezi obratli. Já si nedokážu představit Breussovu masáž bez třezalkového oleje a s mým vlastním macerátem, kdy základem je slunečnicový olej (slunce ke slunci), je to ještě o kus lepší.

Jen je potřeba dávat pozor v létě, protože třezalka je fotosenzitivní a může způsobit vyšší citlivost na slunce a pigmentové skvrny.


Zuzana Prouzová-Lehrmann - Dornova metoda - I ty můžeš!


bottom of page