top of page
Obrázek autoraJana Crhová

Rostlinné a éterické oleje

Asi odjakživa mě fascinovaly rostliny a především byliny. Baví mě jejich rozmanitost, vůně a různorodé účinky. Jedno z mých oblíbených míst je rozkvetlá louka, která je plná různých bylin. Je to pro mě místo plné energie, které velmi těší moji duši.


Říkala jsem, že se chci rostlinami dále zabývat a do toho pro mě zapadá celá aromaterapie, protože mít u sebe lahvičku éterického oleje je hodně šikovné a praktické. Jednoduše se dají míchat směsi pro různé účely.

Rozhodla jsem se studovat 2letou holistickou aromaterapeutickou školu. Baví mě ten obrovský přesah, který to má. Jak jsou éterické oleje schopny pomáhat a harmonizovat naše tělo a duši. A celkově, jak samotná vůně může projasnit den.

Nejvíce se mi na éterických olejích líbí to, jaký mají vliv na psychiku. Jsou totiž schopny nejenom zlepšovat aktuální náladu, ale také dobře zvolená směs může pomoci s problémem nebo situací, kterou řešíme delší dobu.

Oleje třeba dokáží krásně na sebe naladit partnery, otevřít se komunikaci. Harmonizovat ženství a mužství, pomáhají k celkovému uvolnění napětí v různých situacích, zlepšují rodinné vztahy a mnoho dalšího.


Už jenom z toho, jestli mi nějaký olej opravdu hodně voní nebo mi vadí, tak poznám, co v ten daný moment nejvíce potřebuji.

Na éterický olej se můžeme podívat z různých úhlů pohledu: z hlediska chemotypů (na základě rozboru, jaké účinky vykazuje), jestli má ženskou, mužskou nebo neutrální energii, které planetě je astrologicky přiřazen, na kterou čakru nejlépe působí, jestli uzemňuje a propojuje nás s Matkou zemí nebo je nás schopen napojit nahoru a propojit s Vesmírem, Bohem.


Sama používám éterické oleje nejenom pro svoji každodenní potřebu, ale také pro potřeby svých klientů při masáži. Vybírám, který éterický olej je pro ně aktuálně nejvhodnější. Velmi důležitá je také pro mě samotná kvalita olejů a způsob jejich destilace a u rostlinných olejů lisování, protože rozdíly v kvalitě olejů na trhu jsou opravdu obrovské.


Pro mě je to neuvěřitelná alchymie, jejíž pestrost mě nesmírně baví.

Kommentare


bottom of page